FAIL (the browser should render some flash content, not this).
         
 
 
 
 
 
         
 
 
 
 
 
 
 

  Prvo i osnovno pravilo za parenje kanarinaca je kontrola zdravlja mužjaka i ženke. Zdrav kanarinac je veseo, raspevan i živahan kanarinac. Moramo pripaziti i na dob kanarinca nastojeći da su oboje iz prvog prošlogodišnjeg legla. Moguće je pariti kanarince i iz drugog prošlogodišnjeg legla ali što je kanarinac mlađi, bzirom na njegov razvoj i pev, nesposobniji je za rasplod.

  Za pocetnike, dobro je nabaviti kanarince za rasplod od razlicitih uzgajivaca čime ćemo postići "svježu krv", a za nekoliko godina aktivnog parenja i vlastito
pleme kanarinaca.

  PAŽNJA: Nikako se ne smeju pariti braća i sestre iz istog legla.

  Ako želimo savršene pevače, nastojmo da mužjak i ženka pripadaju rodovima koji pevaju iste vrste pesama. Do rasploda, valja voditi računa i o čistoći kaveza, pogotovo kod ženke a preporučuje se svakodnevno čišćenje izmeta te dodavanje svežeg peska.
  Istina je da se pre rasploda kanarinaca mora voditi računa o hrani, ali bespotrebno je preterivanje sa kuvanim krompirom, raznim zelenilom i salatama. Naime, za Vaše kanarince, najzdravija je prehrana putem semenki koje im i inače dajete. Najviše dvaput sedmično, dobro je dodati sitno izrezane komadiće sveže kuvanog jaja (žumanac). Moramo voditi racuna da se komadići jaja koje kanarinac odmah ne pojede uklone, da nebi došlo do kvarenja jaja od čega kanarinac može teško oboleti. Dakle, ukoliko vodimo računa o čistoći kaveza i ishrani kanarinaca, možemo krenuti korak dalje sa procesom uzgoja.

  Ukoliko su i mužjak i ženka spremni za parenje, tada nema problema. No, učestali je slučaj da je neko od njih dvoje nespremniji. Ako je mužjak nespreman, smanji ćemo prehranu ženke a pojačati prehranu mužjaka.
Dobro je pored jaja, u vodu mu kapnuti vitamina E, kojeg možemo kupiti u svakoj zoo trgovini (vitamin E je sredstvo za stimulaciju u parenju).
  Gnezdo može biti napravljeno od svakakvog materijala (trstike, žice, drveta...) ali svakako mora biti presvučeno mekim materijalom. Dobro je po kavezu "pobacati" malo pamuka, kojeg ce ženka vješto postaviti u gnezdo.

  Mužjaka možemo pariti sa više ženki istovremeno (u slučaju da imamo više ženki spremnih za rasplod od mužjaka). Mužjaka možemo pustiti kod ženke da učini 2-3 skoka, pod uslovom da je ženka spremna na to. Ukoliko parimo više ženki sa istim mužjakom, vodite računa da se mužjak nikad previše ne zadržava kod pojedine ženke, kako nebi trošio energiju. Ženke obično snesu od 2-7 jaja (ponekad i 2). Snesu ih uglavnom rano ujutro a jaja su svetloplavkasto zelene boje s crvenkastim tackicama.

  Kada ženka snese prvo jaje, moramo ga vrlo pažljivo smestiti u neku posudu sa brašnom, koje će držati toplinu. Isto jaje ćemo zameniti sa vestackim jajetom. Kada ženka snese cetvrto jaje, pažljivo ćemo vratiti sva jaja u gnezdo i ukloniti vestačko jaje. Mladi se izlegu 13. dan a pri tom moramo
voditi računa o temperaturi prostorije, kako ih ženka nebi "prenela" na 14, 15. ili 16. dan. Dobro je ženki davati ljuske od jajeta te dno kaveza posuti sa svežim peskom. Upravo taj dodatak prehrani utíče na kvalitet jaja. Naravno, kada se mladi izlegu, pojačat ćemo im ishranu postavljajući sitne komadiće sveže kuvanog jaja i mrvice od keksa.
  Vodite računa da se ta dodatna hrana naveče ukloni iz kaveza kako ne bi došlo do kvarenja. Mladi se pocnu sami hraniti nakon 22 - 23. dana.